Planeta Utopia


Lasati imaginatia sa va poarte in zbor pe o planeta indepartata, o planeta a fanteziei unde veti intalni personaje de basm, animale mistice si unde totul este posibil
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Cultura japoneza

Go down 
AuthorMessage
Sanara
Admin
Admin
avatar

Sex : Male
Mesaje : 27881
Varsta : 31
Localizare : Fairytopia, la capatul curcubeului

Foaie de personaj
Hrana dragon Hrana dragon: 4

PostSubject: Cultura japoneza   Sun Jan 03, 2010 4:38 pm

Cultura japoneză a evoluat foarte mult de-a lungul secolelor de la forma ei originară, cultura Jomon la un hibrid contemporan, care combină influenţe din ţări din Asia, Europa şi America.

Iniţial, China şi Coreea au avut o influenţă puternică asupra dezvoltării culturii Yayoi începând cu anul 300 Î.H. şi culminând cu introducerea culturilor de orez, ceremonialului funerar, a olăritului, picturii, scrisului, poeziei, etichetei de curte, a limbii chineze scrise şi a budismului Mahayana până în secolul VII A.D.

În lunga ei eră medievală, Japonia şi-a dezvoltat o cultură unică, printr-o diversificare treptată a tuturor artelor (ikebana, origami, ukiyo-e), meşteşuguri (păpuşi, articole lăcuite, oale), dans tradiţional, teatrul (kabuki, Noh, bunraku, rakugo), tradiţii diverse (onsen, sentō, ceremonia ceaiului, arhitectură, grădini, săbii), şi bucătărie.

Arta şi literatura

Primele elemente de artă din arhipelagul japonez le găsim în perioada Jōmon (cca. 8000 - cca. 300 î.e.n.) când au fost confecţionate vase de ceramică folosite pentru provizii şi figurine din lut (dogū). Ceramica Jōmon, deseori confecţionată în formă de flacără, este cea mai veche ceramică în lume descoperită până la ora actuală.

Cultura în Era Yayoi

Perioada Yayoi (cca. 300 î.e.n. - cca. 300 e.n.) a adus tehnicile de prelucrare a metalului pentru realizarea armelor din aramă şi a clopotelor din bronz (dōtaku), precum şi tehnica de prelucrare a ceramicii arse.

Cultura în Era Kofun

Urmează perioada Kofun (Yamato) (cca. 300 - 710[1]) a marilor morminte (tumulii), caracterizată prin construirea de mari mausolee din pământ. Oglinzi din bronz – simboluri ale alianţelor politice – şi sculpturi din lut (haniwa) au fost descoperite în aceste morminte. Cu toate că nu a existat o literatură scrisă înaintea secolului al VIII-lea, un mare număr de balade, rugăciuni rituale, mituri şi legende au fost create în această perioadă.

Cultura în Era Asuka

Cele mai timpurii construcţii budiste care se mai păstrează încă în Japonia – fiind cele mai vechi clădiri din lume – datează din perioada Asuka (552-710). Complexul de temple de la Hōryūji, aflat la sud-vest de Nara a fost construit pentru prima dată la începutul secolului al VII-lea ca templu al prinţului Shōtoku Taishi, complexul este format din 41 de pavilioane independente. Cele mai importante dintre acestea, Pavilionul de Aur (Kondō) şi Pagoda cu cinci etaje (Gojū no tō), sunt situate în centrul unei zone deschise înconjurate de un zid cu acoperiş. În interiorul Kondō-ului se află unele dintre cele mai importante sculpturi ale acestei perioade. Cel mai important templu din secolul al VIII-lea a fost Tōdaiji din Nara, construit ca să devină centrul unei reţele de temple.

Baladele, rugăciunile rituale, miturile şi legendele create în perioada Yamato au fost mai apoi incluse în perioada Nara (710-794) în “Kojiki” (“Povestea despre cele vechi”) apărut în anul 712, scris în cea mai mare parte în japoneză, dar cu caractere chinezeşti şi în “Nihon shoki” (“Cronicile Japoniei din cele mai vechi timpuri până în 629 e.n.”) apărut în anul 720, scrisă aproape în totalitate în chineză. Fiind primele istorii ale Japoniei, aceste lucrări explică originea poporului japonez şi formarea statului japonez, potrivit miturilor shinto.

Poezia lirică provenită din balade a fost adunată în prima antologie japoneză “Man’yōshū” (“Antologie a nenumăratelor frunze”), compilată de poetul Otomo no Yakamochi după anul 759. Cele două forme poetice mai importante folosite în antologie au fost poemul scurt (tanka) şi poemul lung (chōka).

În această perioadă budismul se impune ca religie oficială a Japoniei.

Cultura în era Heian

Perioada Heian (795-1185), considerată clasică a culturii şi artei japoneze, a fost dominată de cultura aristocratică, îmbogăţind întreaga moştenire a tezaurului mondial.

Inventarea sistemului de scriere kana, care a dus la posibilitatea de a reproduce cu fidelitate sunetele limbii japoneze, a contribuit la dezvoltarea literaturii japoneze clasice. Această invenţie a fost atribuită călugărului budist Kūkai şi a fost folosită cu certitudine, la începutul secolului al IX-lea. Deoarece femeilor nu le era permis să scrie folosind sistemul de scriere chinez, ele au trebuit să folosească noul sistem de scriere japonez, în timp ce bărbaţii îl foloseau pe cel chinez în actele oficiale. Astfel, literatura Heian a prezentat în special viaţa privată de la curtea imperială.

Familia imperială a constituit un important centru de cultură, iar în anul 905 a fost alcătuită “Kokinshū” (“Antologie de poeme vechi şi moderne”), prima dintre marile antologii de poezie imperială. Ki no Tsurayuki, Ki no Tomonori, Ōshikochi no Mitsune şi Mibu no Tadamine[2] au compilat acestă antologie la ordinul împăratului Daigo. Poetul Ariwara no Narihira, care înainte era considerat autorul[3] colecţiei de proză şi poezie numită “Ise monogatari” ("Povestiri din Ise"), apărută în 980, şi poetesa Ono no Komachi sunt doar doi dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai acestei noi poezii aristocratice.

În această perioadă a fost realizată cea mai importantă operă a literaturii japoneze, capodoperă a literaturii universale, “Povestea lui Genji” (“Genji monogatari”) de Murasaki Shikibu. “Genji monogatari”, care poate fi considerat şi un precursor al romanului modern, prezintă viaţa şi iubirile prinţului Hikaru Genji precum şi viaţa de la curtea Heian. Muzica Heian, în special gagaku, a fost în mod intim legată de viaţa de la curtea aristocratică. Aristocraţii perioadei Heian, precum personajele lui Murasaki Shikibu, cântau în mod îndemânatic la instrumente muzicale. O altă reprezentantă importantă a culturii de curte din era Heian a fost Sei Shōnagon.

Era Kamakura

În perioada Kamakura (1185-1333) singurele elemente de artă se găsesc la Kyoto, capitala împăratului. Aceasta este perioada în care budismul devine o religie populară, dar budismul zen este privit ca una dintre cele mai importante şcoli de gândire din acea vreme, fiind îmbrăţişat în mare parte de către starea luptătorilor. Kamakura este perioada de înflorire a literaturii religioase.

Era Muromachi

Şcoala zen budistă introdusă pentru a doua oară în Japonia în perioada Muromachi (1333-1573) a influenţat într-o mare măsură valorile artistice. În această perioadă preoţii-pictori Shubun, un călugăr de la templul Shokoku-ji din Kyoto, şi Sesshu care a studiat pictura chineză în China, au devenit cunoscuţi, amândoi fiind adepţi ai budismului zen.

Era Azuchi-Momoyama

Cea mai importantă şcoală de pictură din perioada Azuchi-Momoyama (1573-1603) a fost cea a lui Kano Eitoku. Cea mai mare inovaţie a acestei perioade a fost pictarea de peisaje pe uşile pliante care închideau o cameră, deseori pe un fundal de aur.


Era Edo

ukiyo-e (Hokusai)Perioada pictorilor Ukiyo-e este era Edo (1603-1868) când au fost realizate unele dintre cele mai frumoase stampe, ukiyo-e din istoria Japoniei. Printre marii pictori ai acestei perioade îi putem aminti pe Kitagawa Utamaro (1753-1806), Katsushika Hokusai (1760-1849) şi Ando Hiroshige (1797-1858). Literatura erei Edo este reprezentată de către Ueda Akinari (1734-1809), Jippensha Ikku (1765-1831) şi Ryutei Tenehito (1783-1843). Dar cea mai importantă figură a acestei ere este considerat a fi Matsuo Basho (1644-1694) cel care a dat haiku-lui forma perfectă a tuturor timpurilor.

Arta şi literatura Japoniei s-au dezvoltat în strânsă legătură cu evenimentele politice şi au influenţat într-o anumită măsură evoluţia stărilor sociale în Japonia evului mediu.


Back to top Go down
View user profile http://fairy.roleplaylife.net
fairy.pink
Membru premium
Membru premium
avatar

Sex : Female
Mesaje : 3960
Varsta : 23
Localizare : Pe marte

Foaie de personaj
Hrana dragon Hrana dragon: 1

PostSubject: Re: Cultura japoneza   Fri May 28, 2010 5:33 pm

Sper sa ajung in Japonia candva, ador tara aceasta


Back to top Go down
View user profile http://dulce-dulce.forumgratuit.ro/forum.htm
Sanara
Admin
Admin
avatar

Sex : Male
Mesaje : 27881
Varsta : 31
Localizare : Fairytopia, la capatul curcubeului

Foaie de personaj
Hrana dragon Hrana dragon: 4

PostSubject: Re: Cultura japoneza   Fri Aug 27, 2010 9:42 am

Si mie imi place foarte mult Japonia Smile


Back to top Go down
View user profile http://fairy.roleplaylife.net
Saru.
.
.
avatar

Sex : Female
Mesaje : 4
Varsta : 22
Localizare : Curtea de Arges

PostSubject: Re: Cultura japoneza   Thu Jun 21, 2012 3:35 pm

imi place mai mult culrura moderna japoneza cu otaku,anime,muzica si visual kei
Back to top Go down
View user profile
Cho
.
.
avatar

Sex : Female
Mesaje : 17
Varsta : 23
Localizare : Curtea de Arges

Foaie de personaj
Hrana dragon Hrana dragon: 1

PostSubject: Re: Cultura japoneza   Wed Aug 22, 2012 12:05 pm

Si mie imi place Japonia foarte mult
Back to top Go down
View user profile
Arya
Membru premium
Membru premium
avatar

Sex : Female
Mesaje : 1946
Localizare : Antartica

PostSubject: Re: Cultura japoneza   Fri Nov 14, 2014 8:58 pm

Au o istorie si o cultura foarte vasta.
Imi place mult Japonia.


Stanga spre dreapta:
Zanele: Hope, Jade, Arya, Katya, Ayumi.

Vivian,Yasu, Kazyz, Kan, Enyo.

Kasai, Rose Ang, Ruka, Nixx, Flavia,Cosette, Mae.

Sulfus, Thames ,Hotaru,Rensho, Soushi, Erica.

Jill, Louie, Belle, Eris, Luz, Melinoe,Shia.

Amary, Hana
Back to top Go down
View user profile http://fantasia.forumgratuit.ro/forum
Sanara
Admin
Admin
avatar

Sex : Male
Mesaje : 27881
Varsta : 31
Localizare : Fairytopia, la capatul curcubeului

Foaie de personaj
Hrana dragon Hrana dragon: 4

PostSubject: Re: Cultura japoneza   Thu Dec 11, 2014 11:01 pm

Ma bucur Smile


Back to top Go down
View user profile http://fairy.roleplaylife.net
Sponsored content
PostSubject: Re: Cultura japoneza   

Back to top Go down
 
Cultura japoneza
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Planeta Utopia :: Administratie :: Chat topic :: Japonia-
Jump to: